Unha berlinesa, berlin, bola de Berlín ou bola de fraile é unha preparación de forma esférica de masa doce frita en aceite e posteriormente rechea a través dunha incisión que se lle fai para tal fin. É elaborada con fariña, leite, azucre, manteca, ovo, levadura, esencia de vainilla, reladura de limón e sal. Logo de frita é espolvoreada con azucre glass. Consúmese predominantemente en Alemania e Europa Central e de ahí seu nome. No sur de Alemania e Austria coñécese como KRAPFEN. En Portugal coñécese como BOLA DE BERLIM e é rechea por crema pasteleira (doce de pasteleiro).
Ingredintes para os donuts e berlinesas:
- 490 gr de fariña de forza
- 25 gr de levadura de pan
- 195 gr de leite morno
- 80 gr de azucre
- 60 gr de manteiga ou graxa similar
- un belisco de sal
- 150 gr de ovos
- un belisco de noz moscada relada
- 2 litros de aceite de xirasol.
Ingredintes para a glasa morta:
- 800 gr de azucre glass (non serve antihumidade)
- 200 gr de auga
- unhas gotas de zume de limón.
Elaboración dos donuts e berlinesas:
- Facer unha masa con tódolos compoñentes
- para axilizar o proceso de fermentación pódese elaborar unha esponxa como na bolaría simple coa totalidade da levadura: 100 gr de fariña e 65 de leite. Amasar nun recipinte e deixar triplicar o seu volumen. Posteriormente engadir o resto de ingredintes durante o amasado.
- Unha vez obtida a masa tápase cun pano e déixase repousar.
- Romper a fermentación.
- Estirar a masa cun rolo de 10 mm de grosor aproximadamente.
- Cortar discos de 8 cm de diámetro e sacar o centro cun cortapastas para formar o burato.
- Colocar en placas de forno sobre papel antigraxo e poñer en fermentadora para que fermenten.
- Quentar o aceite de xirasol.
- Cortar o papel antigraso ó redor da peza e introducir no aceite quente.
- Fritir a 180º-190ºC polos dous lados.
- Sacar para a reixa ou papel absorbente.
- Unha vez fritas, introducir nun baño de glasa morta e escorrer.
- Nun recipinte ou barreño xuntar tódolos ingredintes e batir cunha variña para desfacer os posibles grumos.
- Para empregar este baño, as pezas mergúllanse na glasa e logo escórrense sobre unha reixa. Se se pretende que a glasa seque totalmente, poden introducirse as pezas saobre unha reixa cunha placa debaizo no forno moi suave. A máis temperatura do forno, menos tempo e máis vixiancia. A menor temperatura, máis tempo de forno e pode cristalizar o azucre formando unhas escamas pouco vistosas.
No hay comentarios:
Publicar un comentario